Държавата ще събере през 2021 г. средно по 7557 лв. от всеки

...
Държавата ще събере през 2021 г. средно по 7557 лв. от всеки
Коментари Харесай

7557 лв. ще плати всеки данъкоплатец за държавните разходи догодина

Държавата ще събере през 2021 г. приблизително по 7557 лв. от всеки поданик под формата на налози, осигуровки и такси, които след това ще бъдат изхарчени за издръжката на администрацията, пенсии, дотации, автомагистрали и ВиК мрежа, обществени помощи, за полиция, войска, учебни заведения, лечебни заведения и така нататък

За поредна година Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) показва образно защо отиват парите на данъкоплатците под формата на " разходна записка ", като разпределя средствата поравно върху всички българските гражани. За Бюджет 2020 в началото сметката излизаше по 6689 лева, само че поради COVD-пандемията бюджетът бе обновен напролет, а в този момент следва нова промяна, която още повече ще завиши разноските и в края на годината те ще достигнат 48.7 милиарда лева

За следващата година Бюджет 2021 е с планувани разноски за общо 52.5 милиарда лева. Заради тях сметката, която ще сервира държавното управление на всеки поданик, ще е с около 600 лева по-висока в съпоставяне с тази година. От тези 7557 лева на човек с най-голяма тежест за поредна година се оказват разноските за пенсии - 1785 лв. Това е с 260 лв. повече от тазгодишния бюджет. На второ място по мярка в сметката са разноските за опазване на здравето - 928 лева, следвани от тези за обучение - 889 лева Тук повишаването също е доста, само че мъчно може да се мери поради измененията в бюджета през тази година. Отделно за обществени помощи и грижи следващата година ще отидат по 833 лева. за вътрешен ред и сигурност - 555 лв., а за защита - 265 лв.

С 426 лева всеки български жител ще финансира строителството на пътища през 2021 г., като тук се вижда лек спад - тази година тази активност е коствала 516 лева на всеки поданик. Отделно за благоустрояване и мерки за възстановяване на околната среда всеки ще заплати по 382 лева при 337 лева тази година.

За прехрана на администрацията разходът следващата година е 408 лева

Днес ИПИ представи за поредна година своя различен държавен бюджет.   " Ако през 2020 година бюджетните цели бяха ориентирани към поддръжка за превъзмогване на непосредствените вреди от пандемията и срутва в стопанския живот, то политиката през 2021 година би трябвало да бъде насочена към възобновяване и висок стопански напредък ", считат икономистите от ИПИ. " Затова фокусът през 2021 година и през 2022 година би трябвало да бъде не върху дотации и компенсации на потърпевшите бизнеси и " фирми-зомбита ", а върху стимулиране на тези, които в новата среда може да влагат, да уголемяват активността си и да наемат работна ръка ", уточни Лъчезар Богданов, основен икономисти на ИПИ.

Затова от ИПИ оферират да се въведе  ускорена 100% данъчна обезценка за вложенията  в машини и съоръжение и  понижаване с 5 процентни пункта на осигурителната тежест  за наетите в частния бранш. Заедно с това се предлага и преотстъпване на налози и осигуровки за работодатели, които увеличават и преквалифицират работната ръка.

Според различния бюджет на ИПИ това може да освободи към 3 милиарда лева. повече за вложения и основаване на продуктивни работни места в сполучливо адаптиращите се към новите условия предприятия.

Според ИПИ с към 2 милиарда лева може да се съкратят част от предизборно повишените социални разходите -  да вземем за пример фамилните помощи за деца да са с рентабилен аршин и ориентирани към нуждаещите се семейства. Едновременно с това, да се премахнат субсидиите и редица данъчни преференции, които изкривят конкуренцията. А покачването на заплати в бюджетната сфера би трябвало да има единствено при две условия: при очевиден дисбаланс и дефицит на фрагменти, както да вземем за пример при медицинските сестри,  и при осъществяване на структурни промени - да вземем за пример посредством опростяване на регулациите и цифровизация, което да разреши работата да се прави с по-малко служители.

В подготвяния народен проект за възобновяване би трябвало да се заложат по-амбициозни и бързи промени още за 2021 година, считат икономистите от ИПИ. Това ще отвори достъпа до Спасителния проект на Европейски Съюз, като  още следващата година може да се разчита на спомагателни близо 2 милиарда лева за финансиране на мерки за превъзмогване на рецесията и поддръжка на бизнеса.

Така дефицитът в различния бюджет на ИПИ  е с 1 милиарда лв. по-нисък от заложените 4.9 милиарда лева.  в законопроекта на държавното управление за 2021 г.  Това ще разреши по-лесно стесняване на дефицитите през 2022-2023 година и понижаване на потребността от спомагателен държавен дълг.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР